Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Onze Gildepastor Franklin De Coninck

 

Noveengebed

 

Goede God, door uw Zoon Jezus heeft U veel wonderen verricht:

blinden konden weer zien en lammen lopen, melaatsen genazen en

doven konden weer horen, doden stonden op en aan armen werd de

Blijde Boodschap verkondigd. Ook de apostelen hebben in de naam

van Jezus veel wonderen gedaan.

 

Leonardus volgde hen na. Hij leefde vanuit de Blijde Boodschap.

Hij stond open voor mensen in nood. Hij hielp hen naar lichaam en ziel.

Vele gevangenen wist hij te bevrijden.

 

Wij vragen U, hemelse Vader, leer ons de kracht van de voorspraak van de

heilige Leonardus kennen en verleen ons de gunst waarom wij bidden.

( Hier kan de eigen intentie worden genoemd.)

 

Dit vragen wij U, vertrouwend op de hulp van de heilige Leonardus en

in de naam van Jezus Christus die ons leerde bidden:

 

Onze Vader...

 

Beek en Donk       maart 2007

St. Leonardus Gilde

Gebedsdienst 5 november 2010

 Teerdag Gilde St. Leonardus Beek en Donk

 

 5 november 2010, 9.00 uur

 

Gebedsdienst in de Leonarduskapel

 

Lied: Dit is de dag

 

Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt en gegeven.

Laat ons Hem loven en danken verheugd dat wij leven.

Diep in de nacht

heeft Hij verlossing gebracht,

heeft Hij ons licht aangeheven.

 

Nu zend uw Geest, als een vuur, als een stem in ons midden.

Dat wij van harte elkander verstaan en beminnen.

En zo voortaan

eren uw heilige Naam.

En U in waarheid aanbidden.

 

Kruisteken en

licht bij het beeld van Sint Leonardus en op het altaar

 

Gebed in de kerk van St. Léonard de Noblat

 

Allen:

Heer onze God, Gij hebt aan de heilige Leonardus de gave verleend om gevangenen te bevrijden.

Geef ons, dat wij op zijn voorspraak worden bevrijd

van alles wat ons leven beknelt.

Wij zijn gevangen in de boeien van ons onvermogen,

maak ons door de vergeving die Gij ons schenkt tot vrije mensen en geef dat wij anderen kunnen vergeven.

Dat vragen wij U door Jezus Christus, uw Zoon, onze Heer,

die met U leeft en heerst in de eeuwen der eeuwen. Amen

 

Lezing uit de brief van de apostel Paulus aan de christenen van Rome (12, 9 – 21)

 

Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. Heb elkander lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig als u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. Bekommer u om elkanders noden en wees gastvrij. Zegen uw vervolgers; zegen hen, vervloek hen niet. Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt:

Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden. Maar als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd. Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

 

Lied: Waar liefde mensen samenvoegt

Waar liefde mensen samenvoegt

worden stenen een paleis,

de kille straat een lentetuin,

de hel een paradijs.

 

Refrein:

Een land van licht en zonneschijn,

een haard waar men zich warmt:

een overvolle beker wijn,

een mens die je omarmt.

 

De deur roept je een welkom toe,

een stoel staat voor je klaar;

de tafel is gastvrij gedekt,

een heerlijk avondmaal.

Refrein

 

Overweging

 

Het lijkt wel of mensen meer dan ooit op zoek zijn naar goede omgangsvormen.

Juist als je denkt dat de maatschappij wel heel erg losjes is geworden, zo van: alles mag tegenwoordig, waarom zou je in nette kleding naar een bruiloft gaan, zijn een spijkerbroek, een T-shirt en gympies niet genoeg, verschijnt er deze week een dik boek over etiquette en er is al meteen veel vraag naar. In de krant trof ik een twee pagina’s groot interview aan met de schrijfster van dit handboek, Beatrijs Ritsema.

Ze staat al een hele tijd volop in de belangstelling. Etiquette is helemaal geen verschijnsel van bekaktheid, begrijp ik van haar. Etiquette is er altijd geweest en leeft ook nu nog onder ons en zal er in de toekomst ook nog wel zijn. Mensen die zich ergeren aan hufterig gedrag en ruwe taal hoeven niet te wanhopen, want etiquette is niet meer en niet minder dan een manier van doen die mensen in staat stelt om op een prettige manier met elkaar om te gaan, een soort algemeen gezond verstand van wat je wel of niet moet doen in gezelschap.

 

Ik moest aan Beatrijs Ritsema denken toen we met elkaar in gesprek waren over het huishoudelijk reglement van ons Sint Leonardus Gilde. Is ook dat geen zoeken naar juiste omgangsvormen, een zoeken naar de wijze waarop wij in verenigingsverband en in het dagelijks leven zo goed mogelijk gildebroeders en gildezusters kunnen zijn? We hebben met onze gesprekken een goede weg ingeslagen. Met elkaar zullen we zeker een goed resultaat bereiken, waar we weer een tijdje mee vooruit kunnen, maar belangrijker nog dan het doel van dit pad is het samen op weg zijn. Je zou misschien wel mogen zeggen: niet het eindpunt is het doel, maar het doel is de weg.

 

De eerste christenen werden “mensen van de weg” genoemd. Die benaming is zelfs nog ouder dan “christenen”. Wij mogen met elkaar op weg zijn in het voetspoor van de man die Sint Jan in zijn evangelie noemt: de Weg, de Waarheid en het Leven. De weg is voor mij niet alleen de A2, de Ruit van Eindhoven of het Pieterspad of het fietspad langs het Wilhelminakanaal: de weg is ook een mens om van te houden, waarheid is niet alleen een axioma uit de wiskunde of een feit dat een rechercheur weet te achterhalen aan de hand van een DNA-test, maar vooral waarachtigheid, dat je bij iemand mag zijn die uit één stuk is, een mens bij wie je je veilig kunt voelen, leven is meer dan eten, drinken en slapen, leven is ook met iemand vriendschap en kameraadschap  delen, in liefde verbonden zijn.

 

Jezus is de man van de Weg die wij mogen volgen. Het Concilie in de jaren zestig van de vorige eeuw bracht een prachtige naam voor ons voort: Gods volk onderweg.

Als gildebroeders en –zusters mogen wij een groepje binnen de veelkleurige stoet van dit Godsvolk zijn. Onze patroon Sint Leonardus was ook een mens die begreep wat het zeggen wilde, dat Jezus onze Weg, onze Waarheid en ons Leven is. Het zette hem aan tot daden van naastenliefde die na 1500  jaar nog steeds niet zijn vergeten.

 

Bladerend door de bijbel vond ik een fragment in Paulus’ brief aan de christenen van Rome dat van pas kan komen als een etiquetteboekje, een handig foldertje voor mensen van de weg. We zijn niet meer zo gewend aan Paulus’ taal. Misschien klonk die wat oubollig of gezwollen in je oren tijdens het voorlezen van André, maar eigenlijk vormen die woorden een stukje dynamiet: Overwin het kwade door het goede, zegt hij. Een conflict houdt nooit op als je elkaar met gelijke munt blijft terugbetalen, je komt muurvast te zitten, maar wat zou er gebeuren, als je, in een vete verwikkeld, ondanks alles wat je moet slikken, je tegenstander correct, menselijk, ja zelfs liefdevol  blijft benaderen?  Welke tegenstander zou niet beginnen een beetje te ontdooien bij zo’n tegemoetkoming, wat gaan schuiven, enig begrip voor je gaan opbrengen? Tegen liefde is geen enkele afweer bestand, die weet zelfs het dikste pantser te doorbreken. Dat noemt Paulus vurige kolen op iemands hoofd stapelen.  

Dat is christelijke etiquette, niet makkelijk, nee, zeker niet. Hakken in het zand lijkt minder moeilijk. Je moet jezelf durven overwinnen, maar dan zijn wonderen de wereld nog niet uit.

Amen

 

Voorbede

 

Pastor:

Laten we, dicht opeengepakt in deze kapel, ons hart wijd openzetten voor de Geest van God die ons doet omzien naar elkaar en naar de noden in de wereld.

 

Gildebroeder:

Laten we bidden om meer geduld en respect in onze harder wordende samenleving.

Dat we zoals Sint Leonardus bevrijdende mensen mogen zijn.

Laat ons zingend bidden….

Allen:

Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

 

Voor mensen die zich buitengesloten voelen, gediscrimineerd worden: vreemdelingen met een andere culturele achtergrond, met een andere godsdienst, mensen met een handicap of een andere geaardheid, dat ze uit hun schulp kruipen en hun talenten voor ons land volop gaan inzetten, dat ze uiteindelijk van onschatbare waarde blijken te zijn.

Laat ons zingend bidden….

Allen:

Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

 

Voor de ouderen, een steeds groter wordende groep, dat ze zo lang mogelijk vitaal mogen blijven, dat zij in onze samenleving gehoord en gezien worden, dat de maatschappij ook dankbaar wil profiteren van hun vaardigheden, ervaring en wijsheid, dat zij, als dat nodig wordt, een goede verzorging mogen ontvangen, dat er geen afbreuk zal worden gedaan aan hun menselijke waardigheid, dat het verband tussen jongeren en ouderen behouden mag blijven.

Laat ons zingend bidden….

Allen:

Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

 

Voor alle gildebroeders en –zusters, hier op de Donk en in de wijde omgeving, dat zij vriendschap mogen ervaren, dat ze genieten mogen van het schieten, het vendelen, het trommen, het standaard rijden, van het maken en uitvoeren van plannen en het gezellig bijeen zijn, dat ze nog heel lang de Brabantse gemeenschap mogen verrijken met hun optochten en toernooien, met hun opluistering van liturgische plechtigheden en nog veel meer.

Dat ons eigen Leonardusgilde morgen in de kerk, met parochianen en eerste communicanten en kinderen van het jeugdkoor, het feest van onze patroonheilige met eerbied en vreugde mag vieren. Dat er een goede ontmoeting mag zijn van kinderen en gildebroeders en –zusters, dat de jeugd op den duur weer belangstelling gaat tonen voor ons eeuwenoude gilde.

Laat ons zingend bidden….

Allen:

Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

                                                                                             

Dat we vandaag een geslaagde teerdag mogen beleven, dat we gaan genieten van onze parade door het dorp, de vendelgroeten die we gaan brengen, de ontmoeting met de mensen, de ontvangst op het gemeentehuis. Dat de tijd even mag stilstaan, omdat we het samen zo goed hebben.

Laat ons zingend bidden….

Allen:

Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

 

Dat we vol eerbied en genegenheid ons herinneren mogen de gildebroeders en –zusters die ons ontvallen zijn. Gelukkig hoefden wij er het afgelopen jaar geen af te geven. Laten we ook denken aan hen die ons bedachten bij de rondgang. Van sommigen van hen moesten we afscheid nemen. We noemen hun namen: Mien van Sinten – van Wanrooij, Frans van Hout, Dina Heesakkers – van der Zanden, Theo Vereijken, Sientje Pepers, Maria Schmidt – de Bont en Jan Melis.

Dat onze dierbare gestorvenen vandaag onze feestvreugde in de hemel mogen delen. Dat wij met hen verbonden mogen blijven over de grens van de dood heen.

Laat ons zingend bidden….

Allen:

Heer onze God, wij bidden U verhoor ons.

 

Pastor:

Dat Gods Geest over ons vaardig mag zijn, dat wij steeds meer mogen worden zoals Jezus en Sint Leonardus: mensen die elkaar toegedaan zijn. Amen

 

Vredeswens

 

Onze Vader

 

Wees gegroet

 

Zegen

 

In het Bijbelboek Numeri lezen we:

De eeuwige sprak tot Mozes:

Zeg aan Aäron en zijn zonen: Als gij de Israëlieten zegent

doe het dan met deze woorden:

Moge de eeuwige u zegenen en behoeden!

Moge de Eeuwige de glans van zijn gelaat over u spreiden en u genadig zijn!

Moge de Eeuwige zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken!

Als zij zo mijn naam over de Israëlieten uitspreken, zal ik hen zegenen.

(Nu 6, 22 – 27)

 

Gildebroeders en –zusters, ook vandaag wil de Eeuwige ons zegenen, laten we dan, na het zingen van het Leonarduslied, op weg gaan in de liefdevolle koestering van onze God:

de Vader, de  Zoon en de heilige Geest.

Amen

 

Lied: Leonardus, u ter ere

 

Leonardus, u ter ere,

klinke luid ons jubellied!

Trouwe dienaar van den Heere,

neen, gij smaadt ons zangen niet. (2x)

 

Refrein:       

O, Leonardus,

aanhoor ons lofgedicht.

Uw beeld zij ons een licht,

dat ons ten hemel richt

 

Lange jaren, honderdtallen,

hield de Donk Sint Leendert hoog.

’t Volk, dat u te voet kwam vallen,

hief gelovig ‘t hart omhoog. (2x)

 

Refrein

 

Leonardus, schutspatrone,

geef dat wij u hier beneen

trouw vereren en Gods Zone

loven door al d’ eeuwen heen. (2x)

 

Refrein

 

Laatst bewerkt op 8 november 2010, 21:25. Geplaatst op 8 november 2010, 21:11.
Volgende »« Vorige