Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Verslag kermis 8 september 2018

Gildebroeder Mario van den Elsen voor de vierde keer koning van het St. Leonardusgilde

Nadat het gilde St. Leonardus uit Beek en Donk op vrijdagavond 7 september 2018 de kermis had geopend  volgde op zaterdag 8 september tijdens een prachtige zomerdag een druk programma’, waarbij met veel spanning werd uitgezien naar de nieuwe koning voor het gildejaar 2018-2019.

Al vroeg in de morgen trok het gilde met trom, vendels en vaandel naar Mario van den Elsen om de afgaande koning een vendelgroet te brengen. Hierna werden we bij hem gastvrij onthaald. Na een borrel en een broodje was het tijd voor de gebedsdienst in de Leonrduskapel. Omdat onze gildepastor niet aanwezig kon zijn werd zijn taak waargenomen door gildebroeder Cees Huijbregts.

Na de gebedsdienst werd weer koers gezet naar ’t Wipke om samen met de gildebroeders en gildezusters en enkele genodigden te genieten van een goed verzorgde lunch.

Rond de klok van 13.30 uur startte het officiële programma met een drievoudige rondgang om de koningsvogel voor de verwijdering van de boze geesten en werd de zegen gevraagd voor de koningsvogel, zodat die met een gerust hart in flarden kon worden geschoten. Wie het laatste stukje eraf schoot mocht zich de nieuwe koning noemen. Op het 121ste schot was het raak. Mario van den Elsen haalde het laatste stukje  naar beneden en is nu tweemaal achter elkaar en voor de vierde keer koning van ons gilde.. Mario van harte gefeliciteerd en wij wensen jou weer een heel gezellig koningsjaar.

Na de installatie van de nieuwe koning traden drie zusters aan van het Kostbaar Bloed te Aarle-Rixtel om ten overstaan van het bestuur van de Stichting Goede Doelen een cheque in ontvangst te nemen van € 1000,- Dit was het netto bedrag van de Fietste Mee 2018 . Het toegezegde bedrag gaan de zusters gebruiken voor de bekostiging van een project ten behoeve van kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid Afrika.

Bij het kruisschieten viel André van Nunen met 2 kruisen in de prijzen en Jan Huijbers mocht het derde kruis in ontvangst nemen.

Het jeugd geweerschieten werd gewonnen door Mike Manders  Er werd nog een tweede wedstrijd gehouden onder de jeugd en de winnaar was Raf van der Bruggen.’

Ten slotte volgde nog een laatste activiteit: het schieten van de kermiskoning(in). Het was weer een spannende wedstrijd en gildezuster van het St. Antoniusgilde Jolanda Steegs wist bij het 63ste schot de titel van kermiskoningin te bemachtigen.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd  en graag willen wij iedereen, die heeft meegewerkt aan onze gilde-activiteiten hartelijk danken voor de spontane medewerking.

Gilde St. Leonardus Beek en Donk

Laatst bewerkt op 11 september 2018, 16:13. Geplaatst op 10 september 2018, 11:14.

Kermis 2018

Kermisactiviteiten Gilde Sint Leonardusgilde.

Ochtendprogramma Gilde Sint leonardus.

bijeenkomst gildebroeders op het schietterrein ’t Wipke.

Ophalen afgaande koning, Mario van den Elsen.

                       vendelgroet.

                       koffie en een borrel.                               

                       bezoek aan de Leonarduskapel.

 

 13.00 uur: ontvangst van de gasten op ’t Wipke. Er is dan nog

                  een mogelijkheid voor het kopen van  kruisloten.

13:15 uur  Aanvang koningsschieten gilde Sint Leonardus.

                  Als de vogel gevallen is wordt de nieuwe Koning

                  geïnstalleerd.          

+/- 15.30 uur: Jeugdgeweerschieten met luchtbuks.  xx – 17 jaar

16.00 uur: koningskruisen schieten. Kruisloten moeten voor 15.30 uur gekocht zijn.         

18.00 uur: kermiskoning(in) schieten. Iedereen vanaf 18 jaar mag hieraan meedoen.

Na de hete maanden van de laatste tijd hopen we dat er nog enkele zomerse dagen overblijven voor het vieren van de Beek en Donkse kermis. Door het gilde St. Leonardus wordt de kermis geopend op vrijdag 7 september a.s. om 19.00 uur temidden van de vele attracties op het P.v.Thielplein.

Op zaterdag 8 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein

’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningschieten,  koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).

Er komt nog een extra activiteit bij nl. het aanbieden van een bedrag van de Stichting Goede Doelen aan de zusters van het Kostbaar Bloed te Aarle-Rixtel. De zusters gaan dit bedrag gebruiken voor de financiering van een project ten behoeve van kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid-Afrika.

Het kermisprogramma op zaterdag  8 september ziet er als volgt uit:

09.30 uur: bijeenkomst gildebroeders op ’t Wipke  om de afgaande koning  Mario van den Elsen een vendelgroet te brengen. Hierna volgt een gebedsdienst in de Leonarduskapel.

12.15 uur: broodjes en soep op ’t Wipke

13.00 uur: ontvangst van de gasten op ’t Wipke. Er is dan nog een mogelijkheid om kruisloten te kopen.

13.30 uur: aanvang koningschieten. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden en misschien wordt wel onze eerste keizer geschoten?  Als Jan Huijbers voor de vijfde keer de vogel eraf schiet wordt hij nu koning en in de loop van het jaar voor het leven tot keizer gekroond.

Ook niet-gildebroeders van25 jaar of ouder en wonen in Beek en Donk mogen aan het koningschieten meedoen.

Zodra het laatste restje van de vogel gevallen is, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd.

Na deze installatie wordt het sponsorbedrag van de Fietste Mee aan de zusters overhandigd.

15.30 uur: luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar. Wie neemt de plaats in van de huidige jeugd-kermiskoning Kian van Berlo???

16.00 uur: koningskruisen schieten. Kruisloten moeten voor 15.30 uur gekocht zijn.

18.00 uur: zowel dames als heren boven 18 jaar mogen deelnemen aan de strijd om de titel van kermiskoning of–koningin. Deze titel schept geen enkele verplichting t.o.v. het gilde. Het is enkel voor de eer en gezelligheid.

Helaas moeten we afscheid nemen van onze kermiskoningin 2017 Ine van Dinteren, maar ongetwijfeld zal zij zich mengen in de strijd om voor de derde keer de titel in ontvangst te nemen.

Wij wensen u allen prettige kermisdagen en u bent op zaterdag 8 september van harte welkom op ’t Wipke.

Gilde St. Leonardus Beek en Donk

Laatst bewerkt op 21 august 2018, 19:14. Geplaatst op 16 august 2018, 19:52.

40 jaar vriendschap Schützengesellschaft Gittelde

Jubileumweekend met het Schützengesellschaft in Gittelde

In het weekend van 8 t/m 10 juni zijn 22 gildebroeders en –zusters van het Leonardusgilde met de auto naar Gittelde gereden om daar met de Duitse vrienden het 40-jarig freundschaft te vieren.

Gelijktijdig kon men daar met trots terugzien op het 525 jarig bestaan van het Schützengesellschaft.

Het waren 3 geweldige dagen samen met de leden van onze zustervereniging die ons op vrijdag-morgen in hun hypermodern Schützenhaus met koffie en gebak of een biertje een hartelijk welkom bezorgden. Om 13.00 uur stond de bus klaar om ons naar Schierke te brengen voor een rondleiding in de apotheek “Zum Roten Fingerhut”, bekend om zijn kruidenbitter onder de naam van “Schierker Feuerstein”. dat nog steeds volgens een geheim recept gebrouwen wordt.

Weer terug in het Schützenhaus werd de feestavond geopend met een warme maaltijd, bereid door de gildezusters uit Gittelde..

De volgende dag gingen we met de bus naar De Rammelsberg, aan de rand van het mooie historische stadje Goslar, dat op de lijst van UNESCO WERELDERFGOED is opgenomen. De Rammelsberg was ooit één van de grootste vindplaatsen van koper-, lood- en ijzererts ter wereld. Circa 1000  jaar vond hier mijnbouw plaats, waardoor grote grotten ontstonden. Na het bezoek aan de grotten en het museum werden we uitgenodigd voor een picknick in de openlucht. Hierna volgde nog een rondleiding door het oude centrum van Goslar onder leiding van een Nederlands sprekende gids.

 

Weer terug op de basis werd de feestavond geopend met een barbecue en vonden er enkele optredens plaats. Ons lijflied “Het is een rooie en gene grune” mocht natuurlijk niet ontbreken en er werd gefeest tot in de kleine uurtjes.

Op zondagmorgen vond nog een schietwedstrijd plaats met elektronische geweren met het volgende resultaat: het hoogst aantal punten werd gehaald door Mario van de Elsen, als tweede eindigde Geert-Jan van Rixtel (Bzn) en de derde plaats werd ingenomen door Tijn van der Bruggen.

Alles bij elkaar een fantastisch weekend, waarover we nog vaak zullen napraten. Bijzonder dank aan Sandra Otte, die een belangrijk deel van de organisatie op zich had genomen.

Om 12.00 uur stond weer een maaltijd klaar en na wat dankwoorden en handen schudden vertrokken we omstreeks 14.00 uur terug naar Beek en Donk.

 

Gilde St. Leonardus Beek en Donk

Laatst bewerkt op 18 june 2018, 21:08. Geplaatst op 18 june 2018, 19:46.
Nieuwere berichten » «Oudere berichten