Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Gildebroeder Cees Huijbregts

Op woensdag 21 oktober bereikte ons het droeve bericht dat gildebroeder Cees Huijbregts , onze oudste gildebroeder van het Gilde  Sint Leonardus te Beek en Donk, is overleden. Helaas heeft hij op 90-jarige leeftijd de strijd tegen een korte, maar heftige ongeneeslijke ziekte moeten verliezen.

In de jaren van tachtig was Cees regelmatig aanwezig bij het koningschieten op kermismaandag. Dit vond plaats bij de schutsboom aan de Goorloop. Hij was toen nog niet betrokken bij het gilde als gildebroeder.

In 1988 deed hij ook mee en zijn schot gaf de vogel de laatste duw om van de spil te vallen. Cees was koning van de Rooi Skut van de Donck.

Een jaar lang trokken hij en Rieky samen op met het Gilde en ze voelden zich daar heel goed thuis. Daarom besloot Cees na zijn koningsjaar en na overleg met Rieky,  gildebroeder te worden.   Het Gilde stemde met witte en zwarte bonen of ze het daarmee eens waren. Maar dat was geen probleem. Zij pasten echt binnen de club.

Altijd was Cees aanwezig bij de gilde activiteiten

-          Onze maandelijkse bijeenkomsten, even de gilde activiteiten bespreken en daarna kaarten.

-          Verbroederingsdagen.

-          Koningschieten en wipschieten.

-          Gildefeesten.

-          Gebedsdiensten in onze kapel.

-          Dorpsactiviteiten.

-          Processies in Zoutleeuw België en Noblat Frankrijk .

-          En diverse uitwisselingen met Schützengesellschaft Gittelde in Duitsland.

Cees kon goed en gezellig  vertellen, en schrijven, zoals bij eenieder bekend,  dat was voor hem geen probleem. Van vele van onze  activiteiten schreef hij een verhaal voor de plaatselijke krant en ons jaarverslag. Maar ook assisteerde hij gildepastor Franklin bij onze gebedsdiensten en de Donckse wij-ing in en bij onze Leonarduskapel aan de Goorloop.

In 2005 werd hij voor de tweede keer koning. Elk jaar deed hij actief mee met het koningschieten.

Voor al zijn verdiensten deden wij, het gilde Sint Leonardus, in 2014 een verzoek bij de Nobele Orde van de Papegay.

Dit is een orde die gildebroeders eert die zich door hun houding en inzet verdienstelijk maken voor het Europese traditionele schutterswezen.

Hij ontving de Bronzen medaille met een Bronzen Papegay. Dit vond plaats te Antwerpen.

Vijfentwintig jaar zat Cees in de organisatie van Fietste Toen ging hij andere mensen zoeken om het werk voort te zetten.  Het Gilde vond het belangrijk om naast de gilde-activiteiten ook een sociaal doel te hebben.  Onder leiding van Cees werd door de Scouting en Gilde Sint Leonardus in december 2014 de Stichting Goede Doelen Laarbeek opgericht die o.a Fietste mee voortzette. Het geld dat deze stichting bijeen brengt wordt gebruikt om personen of een groep in Laarbeek financieel te steunen, of een persoon uit Laarbeek die ergens ver weg in de wereld een goed doel heeft.

Afgelopen april werd Cees 90 en we hadden in de planning om hem te verrassen met een vendelgroet. Maar zoals momenteel bij veel activiteiten is corona de spelbreker. Maar dit hebben we drie weken geleden toch nog kunnen regelen, en samen een pilsje kunnen drinken. Afgelopen zaterdag 31 oktober hebben we Cees begeleid naar de Michaelkerk en met  gilde-eer afscheid genomen.

Bedankt Cees.

 

Gildebroeders van het Gilde Sint leonardus.

 

 

 

Laatst bewerkt op 1 november 2020, 19:49. Geplaatst op 31 october 2020, 18:57.

Overlijden Cees Huijbregts

Op woensdag 21 oktober werd ons gilde St. Leonardus geconfronteerd met het overlijden van Gildebroeder Cees Huibregts

Wij verliezen in hem een actief lid met een grote betrokkenheid en een warm hart voor het gilde.

 Zaterdag 31 oktober nemen we afscheid van Cees, dit vindt plaats met gilden-eer  in besloten kring.

 

Gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus

 

 

 

Laatst bewerkt op 24 october 2020, 12:48. Geplaatst op 24 october 2020, 12:34.

Afsluiting Lintjesregen 4 juli 2020

Afsluiting lintjesregen in Beek en Donk.

Bij de jaarlijkse lintjesregen, dit jaar op 25 april,  werden er binnen Beek en Donk  4  onderscheidingen uitgereikt en wel aan Ans van de Kerkhof-van Hout, Mariëtte Frijters- Klijnen, Mia Debeij- Gubbels, Annemie de Haas-van Dijk.

Afgelopen vrijdag 3 juli werden de koninklijke onderscheidingen officieel door de burgemeester uitgereikt. Om het allemaal toch feestelijk af te kunnen sluiten werd aan de gedecoreerden en hun partners een lunchbuffet aangeboden op zaterdagmiddag 4 juli. Deze lunch was georganiseerd door de Stichting Oranje comité Beek en Donk en vond plaats op de schietaccommodatie van de twee Beek en Donkse Gilden. Het Gilde Sint Antonius, De Gruun van Beek, en het Gilde Sint Leonardus, De Rooi van de Donck. Aan het einde van de lunch arriveerde een delegatie van de beide gilden op het schietterrein en werd aan  de gedecoreerden een vendelgroet aangeboden.

Beek en Donkse Gilden.

Laatst bewerkt op 5 july 2020, 12:45. Geplaatst op 5 july 2020, 12:42.
Nieuwere berichten » «Oudere berichten