Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Verslag Donckse Wij-ing 2019.

  Mooilaarbeekkrant geschreven door Martin Prick     26 mei 2019

Beek en Donk - Bij de Leonarduskapel op de hoek Lage Heesweg en Kapelstraat werd zondag 26 mei een openlucht-kerkdienst gehouden, georganiseerd door het gilde Sint Leonardus. Deze dienst staat bekend als de Donckse Wij-ing.

Handboeien
De Wij-ing wordt geopend door hoofdman Geert-Jan van Rixtel. Hij heet de aanwezigen van harte welkom en vertelt dat er ook dit jaar weer hard is gewerkt aan de in stand houding van de kapel. De preek gaat over de liefde tussen mensen onderling en de liefde, die leden van het gilde en andere belangstellenden hebben om tradities, zoals de kapel ter nagedachtenis aan Leonardus te laten bestaan. Als de voorbeden aan de hand van attributen worden gezegd is het vermakelijk om te zien dat diaken De Coninck gewoon \\\\\\\'in het volle honderd\\\\\\\' zegt: \\\\\\\"Nee, jij bent nog niet aan de beurt met je kaars, even wachten, ik zei één voor één!\\\\\\\" Eén van de attributen is een stel handboeien. Leonardus had namelijk van de koning de gunst gekregen om gevangenen vrij te laten, waarvan Leonardus dacht dat ze dit verdiend hadden. Tijdens de dienst worden enkele liederen gezongen, die speciaal hiervoor door het koor worden gezongen. Het zijn enkele Marialiederen en het in Beek en Donk bekende lied voor Sint Leonardus.

Net als vroeger
Oorspronkelijk stond er ongeveer op het grasveldje tegenover cafetaria De Beemd op de Donk een kapel ter ere van de heilige Leonardus. Deze is al lang geleden verloren gegaan en de in 2015 overleden oud-pastoor Theo van Rossum uit Beek en Donk kwam met het voorstel om die kapel te herbouwen. Dit is gebeurd in 1979 en sinds die tijd zorgt de gemeente voor de in stand houding ervan. Het dak is vernieuwd in samenwerking met de gemeente, waarbij de gildebroeders zorgden voor de mankracht en de gemeente voor de materialen. Vandaag zijn er een groot aantal bezoekers op de dienst afgekomen, die allemaal een zitplaats hebben. Sommigen hebben die zelf meegebracht. Anderen maken gebruik van de aanwezige banken. De gelovigen bestaan voor een groot deel uit oudere mensen. Dat er niet alleen oudere mensen zijn maar ook dito gebruiken, blijkt als een heer op een scootmobiel het hazenpad kiest bij aanvang van de communie. Net als vroeger!

Dank
Eén mededeling is een verrassing voor velen: Pastoor Verbraeken kondigt zijn afscheid aan (Lees meer in DeMooiLaarbeekKrant van woensdag 29 mei). Het Sint Joris vendelgebed wordt door het Gilde uitgebeeld, door Geert-Jan van Rixtel, André van Nunen en John Verhoeven. Aan het einde van de viering worden de Leonardusbroodjes gezegend, die aan de aanwezigen worden uitgereikt vergezeld van een kopje koffie of thee. Ondertussen is koster Toos van der Linden druk doende om alles weer op te ruimen. \\\\\\\"Ik was al om negen uur hier, maar de koster wordt altijd vergeten in een dankwoordje!\\\\\\\" (Bij dezen dan Toos, red.)

Laatst bewerkt op 29 may, 17:12. Geplaatst op 29 may, 15:55.

Geef de pen aan, Mooilaarbeekkrant

Pen  Geert-Jan van Rixtel (Bzn) Artikel in Mooilaarbeekkrant 23 mei 2019.

Zeg je Geert-Jan van Rixtel. dan zeg je Gilde Sint Leonardus. De Beek en Donkse rode schut is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Elf jaar is hij hoofdman, maar het ‘grote publiek’ kan hem herkennen aan de grote trom waarop hij bij het Gilde slaat.

Een bekende Beek en Donkenaar?

“In de supermarkt werd ik ooit door een vreemde begroet. Ze herkende me van de trom bij de schut, dat vond ik wel grappig. Als kind vond ik het Gilde en drummen al leuk. Ik begon bij Harmonie Oefening en Uitspanning bij de drumband. Natuurlijk ging ik ook bij het Gilde Sint Leonardus, maar daar was mijn naam niet uniek. Ik werd Geert-Jan van Rixtel Bzn.”

Bzn, dat zal niet die populaire Volendamse band zijn?

“Mijn neef heet precies hetzelfde. Achter zijn naam werd Fzn gezet; Frits’ zoon. Ik ben zoon van Bernard, vandaar. In 1978, ik was veertien, begon ik bij het Gilde. Een tijd lang kon ik O&U met het Gilde combineren. Trok O&U erop uit, dan vormden wij een mooi geheel. Voorop de majorettes, dan wij als tamboers, dan klaroencorpsen uiteindelijk de harmonie. We maakten lol samen, maar toen combineren niet meer ging, koos ik voor het Gilde. Daar lag mijn hart, ik uperde als jonge jongen al mee bij de bouw van de kapel.”

De Leonarduskapel aan de Goorloop?

“Klopt, in 1979 is deze kapel gebouwd. In 1422 was er al een Leonarduskapel, die toen ongeveer tegenover snackbar De Beemd stond. De nieuwe kapel aan de Goorloop wordt door ons onderhouden. Daar tref je het glas-in-lood van het afgebroken klooster in de Schoolstraat aan, met een beeltenis van onze patroonheilige Leonardus. Op zondag 26 mei om tien uur is bij de Leonarduskapel de Donckse Wij-ing. Dit keer een eucharistie viering. Zo’n wij-ing past in onze traditie en stamt uit de middeleeuwen. Vroeger was het in juli. Karren werden verderop geparkeerd. De Karstraat kreeg zo haar naam.”

Zo’n Wij-ing is een van de vele tradities?

“Gildes waren lang geleden ter bescherming van de gemeenschap. Daar stamt de schutterij vanaf. Veel tradities zijn bewaard en verwijzen naar een religieus verleden. Bijvoorbeeld het schieten op de papegaai. Pape is een directe verwijzing naar de Paus. De heilige Leonardus van Noblat wordt door ons vereerd. Ik ben in de Franse stad Noblat, waar Leonardus vandaan komt, geweest. Daar in de kerk staat een schaalmodel van onze Beek en Donkse Leonarduskerk. Vele replica’s van Leonarduskerken van over heel de wereld kun je daar bewonderen.”

Internationaal maatschappelijk betrokken?

“We hebben inderdaad contact met meerdere Gilden en vanaf 1978 hebben we regelmatig uitwisseling met Schützengesellschaft Gittelde in Duitsland. Maar we hebben ook activiteiten dichter bij huis. Samen met scouting Beek en Donk organiseren we op Tweede Pinksterdag ‘Fietste Mee’. Dit jaar steunen we de Zonnebloem.”

En de toekomst van Gilden?

“Samen met mijn vrouw Irma heb ik drie zoons. Ik heb haar weleens koningin gemaakt. Het Gildestokje heb ik niet over kunnen dragen aan mijn zoons, Björn, Harm of Dirk. Dus de toekomst van het Gilde? We hopen heel lang te bestaan als we allemaal heel oud worden.”

 

Mari-Christine van Lieshout tekst.   Foto Mooilaarbeek.

 

Laatst bewerkt op 27 may, 15:04. Geplaatst op 27 may, 14:53.

Donckse Wij-ing 26 mei 2019 

Openlucht Eucharistieviering 26 mei 10:00 uur.

 

·         Feest van de Donckse Wij-ing.

·         Eucharistieviering in de open lucht aan de Goorloop, hoek Kapelstraat-Lage Heesweg

·         Beek en Donk, Zondag 26 mei 2019.

·         Aanvang 10:00 uur.

 

Op zondagmorgen 26 mei a.s. om 10.00 uur wordt een openluchtviering gehouden bij de St..Leonarduskapel aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg)

Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door Pastoor Jos Verbraeken en diaken/gildeheer Franklin De Coninck. Het is een sfeervol samenzijn van gildebroeders, gildezusters, vrienden en buurtgenoten, vereerders van St. Leonardus uit Beek en Donk en wijde omgeving.

Deze feestelijke viering voert ons meer dan honderden jaren terug toen De Donck een belangrijke bedevaartplaats was van de H. Leonardus, de patroon van onze gesloten Leonarduskerk en de patroon van ons gilde. In de loop der jaren is de verering van de H. Leonardus over heel Europa verspreid.

 

De Eucharistieviering wordt opgeluisterd door de dames van het Leonarduskoor o.l.v. Jolanda Vos met orgelbegeleiding van Tony Werners’

 

Mogelijkheid voor een misintentie € 10,-

Info@gildesintleonardus.nl of secretariaat 0492-463005.

Wilt u verzekerd zijn van een zitplaats breng dan zelf een tuinstoel of klapstoel mee.

 

Wij hopen u op de Donckse Wij-ing te mogen ontvangen.

Gildebroeders van het gilde Sint Leonardus Beek en Donk.

Laatst bewerkt op 7 may, 20:41. Geplaatst op 7 may, 20:04.
Nieuwere berichten » «Oudere berichten