Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Kringwedstrijd 2 juni 2019

Schutters Gilde Sint Leonardus Donck doen goede zaken bij kringschietwedstrijd Brabants wipschieten.

Op zondag 2 juni ’19 heeft er weer een kringwedstrijd Brabants wipschieten plaats gevonden op het schietterrein ’t Wipke , georganiseerd door het Gilde Sint Leonards uit Beek en Donk. De weersomstandigheden waren goed, veel zon en hoge temperaturen.  De schutters van Leonards gilde waren oppermachtig. Geert-Jan van Rixtel Bzn schoot zich tot Erekampioen. Mario van den Elsen werd 1e op het onderdeel personeel net voor Annie Rovers die 2e plaats bezette. Jan Rovers wist op het onderdeel vrije hand de 4e plaats te veroveren. Het viertal werd gewonnen door de schutters van het Gilde Sint Léonards uit Beek en Donk met de schutters: Mario van den Elzen, Jan Rovers, Annie Rovers en Geert-Jan van Rixtel Bzn . 

De schutters van het Sint Servatius gilde uit Lieshout behaalde de volgende prijzen Personeel 3e Goen Vorstenbosch, 6e Bert Vorstenbosch Reserve kampioen Goen Vorstenbosch Onderdeel Bejaarden 1e Gerard van de Linden. Het gilde St. Antonius en St. Sebastianus  uit Gemert behaalde de volgende prijzen Vrije Hand 3e Hans van den Boomen, 6e Toon van Dommelen.  Verder waren er puistprijzen voor 2e Tonny Gevers, 3e Geer-Jan van Rixtel Bzn ,4e Gerard Maas, 5e Toon van Dommelen, 6e Jo Verhoeven en 7e Tijmen de Boer.

Tekst en Foto Henk van de Velden Onze Lieve vruw Aarle-Rixtel.

Laatst bewerkt op 4 june, 19:30. Geplaatst op 4 june, 19:17.

Fietste mee 2019.

30e  Fietste Mee met Live Muziek van Rewind uit Bakel.

Op 2e Pinksterdag wordt dit jaar alweer voor de 30e keer de Fietste Mee tocht georganiseerd. De organisatie hiervan ligt sinds vijf jaar in handen van Stichting Goede Doelen Laarbeek, een samenwerkingsverband van het Leonardusgilde en de Scouting Beek en Donk, opgericht om kleinschalige ontwikkelingsprojecten en sociaal maatschappelijke instellingen uit Laarbeek te steunen.  

Voor gezinnen én mountainbike-liefhebbers

Waar we in het verleden voornamelijk mensen uit Beek en Donk deelnamen, zien we nu dat de fietstocht ook steeds meer bekendheid geniet in de overige kernen van ons mooie Laarbeek. En dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Elk jaar wordt er weer een prachtige en veilige route uitgezet van ongeveer 35 kilometer. De route wordt onderbroken door drie rustpunten waarbij de deelnemers iets te drinken en wat lekkers krijgen. Naast deze route is er ook voor de tweede maal een Fietste MTB- route uitgezet voor mountainbikers. De mountainbikeroute komt langs twee van de posten en voert over landwegen en uitdagende single-tracks. Voor deelnemers aan deze route, geldt dat zij zelf over een mountainbike en de bijbehorende fietservaring dienen te beschikken. 

 

Opbrengst voor De Zonnebloem

In 2019 gaat de opbrengst van de Fietste Mee naar stichting De Zonnebloem in Laarbeek. De Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor langdurig lichamelijk zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. De Zonnebloem in Laarbeek bestaat uit 4 afdelingen in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. Zij organiseren voor mensen met een lichamelijke beperking een bezoek bij mensen thuis, een dagje weg of een vakantie. 

 

Praktische informatie

Tussen 11.00 en 13.00 bent u welkom in de blokhut van Scouting aan de IJsweg in Beek en Donk (achter de vroegere basisschool De Raagten) om een stempelkaart en de routebeschrijving op te halen. De tocht zal ook hier eindigen. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn en zal de trekking van de loterij plaatsvinden. De Bakelse band Rewind zal het publiek vermaken met live-muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Ook niet-fietsers zijn hierbij van harte welkom.

De deelname aan de fietstocht bedraagt slechts 3 euro. Kinderen beneden de 12 jaar mogen onder begeleiding gratis meefietsen. Na afloop worden er onder de deelnemers met een afgestempelde deelnemerskaart drie leuke prijsjes verloot, één voor een volwassene en twee voor kinderen. Ook kunt u deelnemen aan een loterij waar u voor 50 cent een lot kunt kopen. De opbrengst hiervan gaat eveneens naar Zonnebloem Laarbeek.

Let op: het is enkel mogelijk om contant te betalen.

Wij nodigen iedereen uit Laarbeek van harte uit om mee te doen met deze gezellige fietstocht en zien u graag op 10 juni, Tweede Pinksterdag.

(De kleurrijke flyers voor de Fietste Mee tocht, evenals de dozen voor de loterij, zijn ontworpen en gemaakt door deelnemers van dagbestedingscentrum De Nieuwe Werf uit Beek en Donk (Stichting ORO) waarvoor onze hartelijke dank.)

Laatst bewerkt op 29 may, 17:15. Geplaatst op 29 may, 15:57.

Verslag Donckse Wij-ing 2019.

  Mooilaarbeekkrant geschreven door Martin Prick     26 mei 2019

Beek en Donk - Bij de Leonarduskapel op de hoek Lage Heesweg en Kapelstraat werd zondag 26 mei een openlucht-kerkdienst gehouden, georganiseerd door het gilde Sint Leonardus. Deze dienst staat bekend als de Donckse Wij-ing.

Handboeien
De Wij-ing wordt geopend door hoofdman Geert-Jan van Rixtel. Hij heet de aanwezigen van harte welkom en vertelt dat er ook dit jaar weer hard is gewerkt aan de in stand houding van de kapel. De preek gaat over de liefde tussen mensen onderling en de liefde, die leden van het gilde en andere belangstellenden hebben om tradities, zoals de kapel ter nagedachtenis aan Leonardus te laten bestaan. Als de voorbeden aan de hand van attributen worden gezegd is het vermakelijk om te zien dat diaken De Coninck gewoon \\\\\\\'in het volle honderd\\\\\\\' zegt: \\\\\\\"Nee, jij bent nog niet aan de beurt met je kaars, even wachten, ik zei één voor één!\\\\\\\" Eén van de attributen is een stel handboeien. Leonardus had namelijk van de koning de gunst gekregen om gevangenen vrij te laten, waarvan Leonardus dacht dat ze dit verdiend hadden. Tijdens de dienst worden enkele liederen gezongen, die speciaal hiervoor door het koor worden gezongen. Het zijn enkele Marialiederen en het in Beek en Donk bekende lied voor Sint Leonardus.

Net als vroeger
Oorspronkelijk stond er ongeveer op het grasveldje tegenover cafetaria De Beemd op de Donk een kapel ter ere van de heilige Leonardus. Deze is al lang geleden verloren gegaan en de in 2015 overleden oud-pastoor Theo van Rossum uit Beek en Donk kwam met het voorstel om die kapel te herbouwen. Dit is gebeurd in 1979 en sinds die tijd zorgt de gemeente voor de in stand houding ervan. Het dak is vernieuwd in samenwerking met de gemeente, waarbij de gildebroeders zorgden voor de mankracht en de gemeente voor de materialen. Vandaag zijn er een groot aantal bezoekers op de dienst afgekomen, die allemaal een zitplaats hebben. Sommigen hebben die zelf meegebracht. Anderen maken gebruik van de aanwezige banken. De gelovigen bestaan voor een groot deel uit oudere mensen. Dat er niet alleen oudere mensen zijn maar ook dito gebruiken, blijkt als een heer op een scootmobiel het hazenpad kiest bij aanvang van de communie. Net als vroeger!

Dank
Eén mededeling is een verrassing voor velen: Pastoor Verbraeken kondigt zijn afscheid aan (Lees meer in DeMooiLaarbeekKrant van woensdag 29 mei). Het Sint Joris vendelgebed wordt door het Gilde uitgebeeld, door Geert-Jan van Rixtel, André van Nunen en John Verhoeven. Aan het einde van de viering worden de Leonardusbroodjes gezegend, die aan de aanwezigen worden uitgereikt vergezeld van een kopje koffie of thee. Ondertussen is koster Toos van der Linden druk doende om alles weer op te ruimen. \\\\\\\"Ik was al om negen uur hier, maar de koster wordt altijd vergeten in een dankwoordje!\\\\\\\" (Bij dezen dan Toos, red.)

Laatst bewerkt op 29 may, 17:12. Geplaatst op 29 may, 15:55.
«Oudere berichten