Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Geert-Jan Bzn Koning 2021

Geert-Jan van Rixtel Bzn voor de derde keer koning van het Gilde St. Leonardus

Afgelopen kermis-zaterdag vond op schietterrein Het Wipke het koningsschieten van het Gilde St. Leonardus plaats. Bij het 132 schot legde de (houten) vogel het loodje en de gelukkige schutter was gildebroeder Geert-Jan van Rixtel, die daarmee voor de derde maal koning van het gilde St. Leonardus werd. (2015-2016  & 2016-2017)   Driemaal achter elkaar koning worden betekent voor een gildebroeder een benoeming tot keizer, maar Geert-Jan deed het niet achter elkaar, dus moet hij nog twee keer meer koning worden. Maar… er kan er maar één keizer zijn. Een week van tevoren was gildebroeder Mario van den Elsen tot keizer gekroond! Dat was indertijd vanwege corona uitgesteld.

De auteur van dit stukje deed als niet lid zijnde mee aan het koningsschieten. Als je als niet-lid meedoet aan het koningsschieten krijg je van tevoren duidelijk te horen wat je te wachten staat voor het geval dat je de vogel mocht schieten: aanwezig zijn bij alle belangrijke activiteiten van het gilde, een koningsschild schenken en bij het weigeren van het koningschap een boete van € 500,- betalen. Dit weerhield me er niet van om toch mee te doen met deze wedstrijd, want de gildebroeders hadden toch veel meer schietervaring; voordat ik hem geraakt zou hebben zou hij er toch al afgeschoten zijn. Ik wilde, bezig zijnde met de rijke geschiedenis van het gilde St. Leonardus, wel eens de sfeer en spanning voelen tijdens het schieten en bovendien werd ik uitgedaagd door mijn buurman-gildebroeder.

Het begon al met de indrukwekkende rituelen voor het schieten. De vogel werd besprenkeld door de geestelijk leidsman en de paal moest “gevrijd” worden. Driemaal trok het gilde rondom de (denkbeeldige) paal om hem te vrijwaren voor onheil. Daarna werd de volgorde van schieten geloot. Dat al gaf al een aparte sfeer rond het geheel.

Eenmaal bezig zijnde denk je ook niet meer aan de consequenties. Je wordt er gewoon ingezogen. Je wilt die vogel gewoon raken en uit elkaar zien spatten. Bij mijn eerste schoten bleven de kogeltjes nog net binnen de loodvanger boven op de paal, maar allengs ging het beter. Ik zal echter nooit weten of mijn schot de weg vrijmaakte voor Geert-Jan om de vogel er af te schieten.

Met Geert-Jan van Rixtel heeft het gilde St. Leonardus een waardige koning. Hij gaat een druk koningsjaar tegemoet, want in 2022 wordt het 600-jarig jubileum van het gilde gevierd.

In 1422 laat Gooswijn Model van der Donck een oorkonde opstellen, waarin hij vastlegt een kapel tere van St. Leonardus te hebben opgericht. Zoals ook op andere plaatsen is geschied ontstaat vermoedelijk dan ook het broederschap St. Leonardus, hetgeen in de loop der tijd uitgroeide tot het gilde St. Leonardus.

Ik zelf ben weer een mooie ervaring rijker. Leve de Koning van het St. Leonardusgilde!

 

Martin Philipsen

 

Laatst bewerkt op 13 september, 20:13. Geplaatst op 13 september, 11:48.
Volgende »« Vorige