Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Noud van der Bruggen Koning 2023

Noud van der Bruggen koning Gilde Sint Leonardus.

Zaterdag 9 september j.l. vond op schietterrein Het Wipke het traditionele jaarlijkse koningsschieten bij het Sint Leonardusgilde plaats. Elk jaar weer een mooie happening.

‘s Morgens werd de afgaande koning Jan Huibers bij zijn huis afgehaald met een vendelgroet, waarna naar de Leonarduskapel getrokken werd voor een korte bezinning.

Daarna stond op Het Wipke het traditionele bord erwtensoep en een lekker broodje klaar. De gildebroeders en gildezusters genoten ervan met in hun midden burgemeester Frank van der Meijden en Gildepastor van de Kring Jack Swaanen.

Rond de klok van 13:15 uur volgden de rituelen voorafgaande aan het koningsschieten waarbij de vogel werd “gevrijd”, het eerste schot gelost werd door de gildepastor (kerkelijke gezag) gevolgd door de burgemeester (wereldlijk gezag) en alle gildebroeders. Toen ontbrandde de strijd pas echt tussen de gildebroeders die voor het nieuwe koningschap wilden gaan. Het werd  spannend, want wie zou het fatale schot lossen? Bij het 121ste schot viel het laatste stuk van de vogel eraf en de schutter was ….: Noud van der Bruggen.

Verder werd er om het kermiskoningschap geschoten. Deze eer ging naar Maritha van der Heijden, de dochter van de wel bekende overleden gildebroeder Richard van der Heijden.

Tegelijkertijd kon ook de jeugd haar schietkunsten vertonen. Daar werd geschoten met een luchtbuks, want beneden de 18 jaar mag niet met een kruidgeweer geschoten worden. Hier werd Raf van der Bruggen jeugd kermiskoning en behaalde Len van der Bruggen bij het plaatjes schieten met de luchtbuks een 1ste prijs.

De koningskruizen werden gewonnen door Harm van Rixtel, Jan Rovers en  Bjorn van Rixtel.

Het was een hele zonnige en zeer warme dag, maar een gezellig en geslaagd gebeuren voor het Gilde Sint Leonardus.

 

Gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus van de Donck. 

 

Laatst bewerkt op 10 september 2023, 12:08. Geplaatst op 10 september 2023, 11:24.
« Vorige