Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Jan Huijbers koning 2022

(Tekst : Martin Philipsen)

Jan Huijbers voor de 5e maal koning Sint-Leonardusgilde

Zaterdag, 10 september j.l, vond op schietterrein Het Wipke het traditionele jaarlijkse koningsschieten bij het Sint-Leonardusgilde plaats, elk jaar weer een mooie happening.

‘s Morgens werd de afgaande koning Geert-Jan van Rixtel bij zijn huis afgehaald met een vendelgroet, waarna naar de Leonarduskapel getrokken werd voor een korte bezinning, geleid door de gildepastor Franklin de Coninck. Dit gebeurde vanwege de weersomstandigheden niet met slaande trom en vaandel.

Daarna stond op Het Wipke de traditionele bord erwtensoep, gemaakt door gildebroeder Noud van der Bruggen, en een lekker broodje klaar. De gildebroeders en hun echtgenotes genoten ervan met in hun midden de burgemeester en zijn echtgenote. Van deze gelegenheid werd door de burgemeester gebruikt gemaakt om nu formeel de al eerder verkregen onderscheidingen, de koninklijke penning en de gemeentelijke onderscheiding, nu gezamenlijk aan één ketting gehangen, om te hangen bij de commandant van het gilde gildebroeder Jan Rooijakkers. Die voelde zich daar zichtbaar vereerd mee.

Daarna volgenden de rituelen voorafgaande aan het koningsschieten, waarbij de vogel werd ‘gevrijd” en werd het eerste schot gelost door de gildepastor, waarna de burgemeester mocht aanleggen. Daarna ontbrandde strijd pas echt en werd het spannend, want wie zou het fatale schot lossen? Er tussendoor viel ook nog eens een flinke bui regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Bij het 96ste schot viel het laatste stuk van de vogel eraf en de schutter was ….: Jan Huijbers, de éminence grise van het Sint-Leonardusgilde. Hij is al meer dan 60 jaar gildebroeder en deed fanatiek als altijd mee aan het koningsschieten.

Het was de vijfde keer dat Jan zich tot koning schoot. Hij deed het al in 1966, 2008, 2010 en 2014.  Zich vijf keer tot koning schieten (of driemaal achter elkaar) geeft recht op de titel van Keizer van het Sint-Leonardusgilde. Helaas voor Jan is keizer Mario van den Elsen in 2021 als keizer geïnstalleerd en er kan binnen het gilde slechts één keizer zijn.

Verder werd er om het kermiskoningsschap geschoten. Dat werd na het 79e schot Dennis van Ham. Hij heeft al eens een keer ervaren hoe het is om kermiskoning te worden, want het was het de tweede keer.

Te gelijker tijd kon ook de jeugd haar schietkunsten vertonen. Daar werd geschoten met een luchtbuks, want beneden de 18 jaar mag niet met een geweer geschoten worden. Bij de jeugd werd Ralf van der Bruggen kermiskoning en behaalde Len van der Bruggen bij het plaatjes schieten met de luchtbuks een 1ste prijs.

De koningskruizen werden gewonnen door Piet Rovers, die het tweemaal lukte en door Geert-Jan van Rixtel Bzn.

Ondanks af een toe een buitje was het koningsschieten in het jubileum jaar van het 600-jarig bestaan van het sint-Leonardusgilde een geslaagd gebeuren.

 

 

Laatst bewerkt op 16 september 2022, 17:03. Geplaatst op 12 september 2022, 22:10.
« Vorige