Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Patroon dag 6 nov 2021

Nieuws van het Gilde Sint leonardus.

De afgelopen week vierde het Gilde Sint Leonardus haar patroon dag en werden al wat activiteiten ontplooid voor het jubileumjaar 2022 waarin het gilde haar 600 jarig bestaan gaat vieren. Het gilde is namelijk, zo wordt algemeen aangenomen, in 1422  tegelijk met het  het stichten van de Leonarduskapel opgericht.

Woensdag 3 november werd in de Leonarduskerk door Joost van Duppen een jubileumfoto gemaakt met alle gildebroeders welke o.m. bestemd is voor het jubileumboek  “600 jaar Gilde Sint Leonardus” dat in de loop van 2022 zal worden uitgebracht.

Vrijdag 5 november werd de jaarlijkse teerdag gehouden. Rond 9 uur werd een kort samenzijn gehouden bij de Leonarduskapel aan de Lage Heesweg waarna bij keizer Mario van den Elsen de speciaal ontworpen jubileumvlag werd onthuld. Daarna werden vendelgroeten gebracht aan de bewoners van het Dorus van den Elsenhof, de bezoekers van de  dagbesteding van Oro in hun nieuwe huisvesting aan de Koppelstraat en ten gemeentehuize waar tevens de jaarlijkse eed van trouw aan de overheid werd afgelegd. Deze werd in ontvangst genomen door de burgemeester Frank van der Meijden en wethouder Monica Slaets. Ook aan de burgemeester werd de jubileumvlag aangeboden om een plaats te krijgen in het gemeentehuis. Op het gemeentehuis werd die dag ook een delegatie uit Westerkwartier, een gemeente in het noorden van de provincie Groningen, ontvangen. Deze bezoekers waren zo onder de indruk van het hele gebeuren dat een spontane uitnodiging volgde om in 2022 deze gemeente te bezoeken en daar een vendelgroet te komen verzorgen.

Na het bezoek aan het gemeentehuis werd koers gezet naar De Dorpstuin waar, samen met de inmiddels ook gearriveerde gildezusters,  een feestelijke lunch werd genuttigd. De namiddag werd in ontspannen sfeer doorgebracht in De dorpstuin zulks uiteraard onder het genot van een borreltje.

Zondag 7 november werd de sterfdag, 6 november, van de Heilige Leonardus herdacht in een plechtige eucharistieviering in de Michaëlkerk  met de voorgangers Pastor Geoffrey de Jong en Gildeheer Franklin De Coninck. Het was een zeer sfeervolle viering waarbij de vele aanwezige bezoekers ook konden genieten van het Dameskoor Leonardus welke de gildebroeders verraste met het onder meer ten gehore brengen van hun  lijfliederen:  het Leonarduslied en het Keppèlleke van Sint Lennert. 

Ook werd vorige week vernomen dat de bisschop van Den Bosch, Mgr. Gerard de Korte op 29 mei 2022 in de speciale jubileumviering van de Donkse Wijing zal voorgaan.

Gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus.

Laatst bewerkt op 8 november, 21:43. Geplaatst op 8 november, 21:03.
« Vorige