Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Te installeren Keizer Mario van den Elsen

Artikel gildetrom ingediend augustus 2020 geplaatst in de gildetrom december 2020.

Op zaterdag 7 september 2019 werd Mario van den Elsen voor de derde keer achter elkaar en voor de vijfde keer in zijn leven koning van het Gilde Sint Leonardus. De jaren dat Mario zich tot koning schoot waren 2011, 2012, 2017, 2018 en 2019. In de jaren 2011 en 2012 vond het koningschieten nog plaats bij onze schutsboom aan de Goorloop. Echter door de aangepast regelgeving betreffende het schieten met een zwaar-geweer (kaliber 12) heeft het Gilde Sint Leonardus het koningschieten verplaatst naar het eigen schietterrein ’t Wipke en sindsdien schieten we koning met klein kaliber .22.

 Toen Mario zich voor de derde keer achter elkaar tot koning schoot van het Gilde Sint Leonardus, tevens ook nog voor de vijfde keer in zijn leven,  zou hij de titel keizer mogen dragen. Echter omdat het Gilde Sint Leonardus nog nooit een keizer heeft gehad, was er vooraf een afspraak gemaakt.

Deze afspraak hield in:  mocht een gildebroeder van het Gilde Sint Leonardus zich tot keizer schieten dan word binnen het jaar een keizersketen ontworpen en gemaakt en zal de gildebroeder voor het eerst volgende koningschieten geïnstalleerd worden tot keizer. Omdat het Gilde Sint Leonardus elk jaar een nieuwe koning schiet zou de installatie dus ook binnen het jaar plaatsvinden.

 Mario is gildebroeder van het Gilde Sint leonardus vanaf 2005 en is getrouwd met Nellie Verhoeven. Mario is schutter en de laatste jaren, m.u.v. zijn koningsjaren was hij commandant. Mario komt van oorsprong uit Stiphout en is schilder van beroep. Eigenlijk niet is maar was, want Mario geniet al 5 jaar van zijn (pre) pensioen. Bij Mario blijft het niet alleen bij schilderen, ook  verbouwen, en renoveren daar heeft hij zijn handigheid in. Wij als gilde kunnen daar over mee praten gezien het werk dat Mario verricht heeft bij onze Leonarduskapel en het clubgebouw op onze schiet accommodatie. We zijn hem daar dan ook heel dankbaar voor. Naast het Gilde heeft hij nog een grote hobby, handbal. Jaren terug was hij veldspeler, maar de laatste jaren is hij actief als scheidsrechter.

 In de laatste maanden van 2019 heeft het Gilde Sint Leonardus de voorbereidingen getroffen om een keizersketen te ontwerpen. Deze zou einde maart 2020 klaar zijn. De installatie van Mario zou plaats vinden op zondag 19 april 2020 op ons schietterrein ’t Wipke, Zwinkelweg 6 te Beek en Donk. Maar helaas was en is het coronavirus nog steeds de spelbreker. Zo gauw als het toelaatbaar is gaan we een datum plannen om Mario te installeren tot keizer. Of dit gaat lukken voor het weekeinde van de tweede zondag in september is nog maar de vraag. Op de zaterdag van dit weekeinde zouden we weer gaan koningschieten. Maar ja of dit plaats mag / kan vinden is ook nog maar de vraag. Dit zou dan voor de eerste keer zijn dat het Gilde Sint Leonardus niet elk jaar kan koningschiet. Maar dit is voor ons niet zo belangrijk, als we maar gezond blijven dan komt er vast en zeker een dag waarop wij Mario installeren tot keizer en wordt er ook weer een nieuwe koning geschoten bij het Gilde Sint Leonardus.

 Gedurende het schrijven van dit artikel zag het er naar uit, einde juni,  dat de maatregelen van het RIVM vanaf 1 juli weer mogelijkheden gingen bieden om de installatie op te pakken. Het Gilde Sint Leonardus besloot daarom om de installatie plaats te laten vinden op zondag 30 augustus. In het weekeinde van 28 juni hebben we de uitnodigingen gemaakt en klaargezet met de bedoeling deze allemaal te versturen op 1 juli. Een mooie datum als de regels van het RIVM ook aangepast werden. Enigszins kwam deze datum 1juli,  goed uit, want maandag 29 juni werd ik gebeld door Mario : “Ik lig in het ziekenhuis”.

Een misstapje op de steiger met een glasplaat en Mario lag beneden. Mario vertelde heel rustig “verstuur de uitnodigingen nog maar niet want ik heb mijn linker bovenbeen gebroken en mijn rechterheup moet vervangen worden” Gelukkig het herstel verloopt voorspoedig maar de installatie zal niet kunnen plaats vinden op 30 augustus. Nu moet dit artikel voor 1 augustus ingestuurd worden,  dus : of en hoe het allemaal gaat verlopen kan ik in dit artikel niet schrijven. Maar in de volgende gildentrom ga ik er vanuit dat we een artikel kunnen plaatsen betreffende de installatie,  natuurlijk met een mooie foto van Mario (& Nellie) als Keizer van het Gilde Sint Leonardus.                     

 

  Geert-Jan van Rixtel Bzn. Hoofdman Gilde Sint Leonardus. 

 

Laatst bewerkt op 20 december 2020, 11:39. Geplaatst op 20 december 2020, 11:13.
Volgende »« Vorige