Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

verslag Kermis 2019

Mario van den Elsen voor de derde achtereenvolgende keer Koning van het Gilde St. Leonardus Beek en Donk

Dankzij het mooie weer kunnen de gildebroeders en gildezusters van het gilde Leonardus weer terugzien op een goed geslaagde kermisdag. Alle activiteiten vonden plaats op zaterdag 7 september. Om half tien vertrok het gezelschap naar de afgaande koning Mario van den Elsen om hem een vendelgroet te brengen. Na een gezellig onderonsje vertrok het gezelschap naar de Leonarduskapel voor een gebedsdienst, die voorgegaan werd door onze Gildeheer Franklin De Coninck. Deze stond in het teken van de wonderbaarlijke genezing van een vrouw die vol vertrouwen de mantel van Jezus aanraakte. Het geloof heeft haar gered en ze mag weer bij de samenleving horen. Ook ons laat Hij niet in steek als we Hem om hulp vragen.

Na deze gebedsdienst werden we op ’t Wipke ontvangen door de gildezusters, die ons uitnodigden om samen met hen te genieten van de heerlijke erwten- of tomatensoep met broodjes.

Kort daarna werd begonnen met het schieten van de nieuwe koning van ons gilde. Geheel volgens traditie werd vooraf drie keer rond de vogel getrokken om die te ontdoen van de kwade geesten. Na de wijding van de vogel werden de eerste schoten gelost door de kerkelijke en wereldlijke overheid en de afgaande koning. Daarrna barstte de strijd los tussen zes gildebroeders om de fel begeerde koningstitel te veroveren. Bij het 107de  begaf de vogel het en het laatste stuk viel naar beneden.  Het was Mario van den Elsen die het presteerde om voor de derde achtereenvolgende keer, en vijf keer in zijn leven,  de vogel eraf te schieten. Dat betekent, dat hij nu de nieuwe koning wordt en in de loop van het komend jaar voor het leven tot keizer wordt gekroond. Mario van harte gefeliciteerd en geniet van het koningschap.

Na de installatie van de nieuwe koning werd het sponsorbedrag van de Fietste Mee aan de vier Laarbeekse verenigingen van de zonnebloem overhandigd. Zie hierover een artikel elders in dit blad. 

Direct hierna begon het luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar. En het was weer Mike Manders die voor de tweede keer de vogel naar beneden haalde. Proficiat Mike.

Gelijktijdig met het luchtbuksschieten begon de wedstrijd voor het koningskruisschieten. En het waren Irma van Rixtel, Jan Rovers en Jan Rooijakkers die een zilveren kruis mee naar huis mochten nemen.

Tenslotte volgde de strijd voor de titel van kermiskoning of -koningin. Het was weer een spannende strijd en het lukte aan Carel Raaymakers om het laatste restje van de vogel naar beneden te schieten. Mario hing de nieuwe kermiskoning de rode sjerp om en daarmee wordt  Carel uitgenodigd om het komende gildejaar bij alle belangrijke gildefestiviteiten aanwezig te zijn. Carel van harte gefeliciteerd en wij wensen jou een mooi koningsjaar.

Voor overige foto's zie https://www.gildesintleonardus.nl/fotos/kermis:FotosKermis-13

Gilde St. Leonardus Beek en Donk

Geplaatst op 9 september 2019, 08:44
Volgende »« Vorige