Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Verslag Donckse Wij-ing 2019.

  Mooilaarbeekkrant geschreven door Martin Prick     26 mei 2019

Beek en Donk - Bij de Leonarduskapel op de hoek Lage Heesweg en Kapelstraat werd zondag 26 mei een openlucht-kerkdienst gehouden, georganiseerd door het gilde Sint Leonardus. Deze dienst staat bekend als de Donckse Wij-ing.

Handboeien
De Wij-ing wordt geopend door hoofdman Geert-Jan van Rixtel. Hij heet de aanwezigen van harte welkom en vertelt dat er ook dit jaar weer hard is gewerkt aan de in stand houding van de kapel. De preek gaat over de liefde tussen mensen onderling en de liefde, die leden van het gilde en andere belangstellenden hebben om tradities, zoals de kapel ter nagedachtenis aan Leonardus te laten bestaan. Als de voorbeden aan de hand van attributen worden gezegd is het vermakelijk om te zien dat diaken De Coninck gewoon \\\\\\\'in het volle honderd\\\\\\\' zegt: \\\\\\\"Nee, jij bent nog niet aan de beurt met je kaars, even wachten, ik zei één voor één!\\\\\\\" Eén van de attributen is een stel handboeien. Leonardus had namelijk van de koning de gunst gekregen om gevangenen vrij te laten, waarvan Leonardus dacht dat ze dit verdiend hadden. Tijdens de dienst worden enkele liederen gezongen, die speciaal hiervoor door het koor worden gezongen. Het zijn enkele Marialiederen en het in Beek en Donk bekende lied voor Sint Leonardus.

Net als vroeger
Oorspronkelijk stond er ongeveer op het grasveldje tegenover cafetaria De Beemd op de Donk een kapel ter ere van de heilige Leonardus. Deze is al lang geleden verloren gegaan en de in 2015 overleden oud-pastoor Theo van Rossum uit Beek en Donk kwam met het voorstel om die kapel te herbouwen. Dit is gebeurd in 1979 en sinds die tijd zorgt de gemeente voor de in stand houding ervan. Het dak is vernieuwd in samenwerking met de gemeente, waarbij de gildebroeders zorgden voor de mankracht en de gemeente voor de materialen. Vandaag zijn er een groot aantal bezoekers op de dienst afgekomen, die allemaal een zitplaats hebben. Sommigen hebben die zelf meegebracht. Anderen maken gebruik van de aanwezige banken. De gelovigen bestaan voor een groot deel uit oudere mensen. Dat er niet alleen oudere mensen zijn maar ook dito gebruiken, blijkt als een heer op een scootmobiel het hazenpad kiest bij aanvang van de communie. Net als vroeger!

Dank
Eén mededeling is een verrassing voor velen: Pastoor Verbraeken kondigt zijn afscheid aan (Lees meer in DeMooiLaarbeekKrant van woensdag 29 mei). Het Sint Joris vendelgebed wordt door het Gilde uitgebeeld, door Geert-Jan van Rixtel, André van Nunen en John Verhoeven. Aan het einde van de viering worden de Leonardusbroodjes gezegend, die aan de aanwezigen worden uitgereikt vergezeld van een kopje koffie of thee. Ondertussen is koster Toos van der Linden druk doende om alles weer op te ruimen. \\\\\\\"Ik was al om negen uur hier, maar de koster wordt altijd vergeten in een dankwoordje!\\\\\\\" (Bij dezen dan Toos, red.)

Laatst bewerkt op 29 may, 17:12. Geplaatst op 29 may, 15:55.
Volgende »« Vorige